ZIELONA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM CURRY Z CZERWONĄ FASOLĄ
Składniki
- 4 duże zielone papryki
- 2 szklanki ryżu białego długiego Lestello
- 1 szklaka czerwonej fasoli Lestello
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- Półtorej szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 gramów tartego sera typu parmezan
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić na nie, drobno posiekaną cebulę. Smażyć około 2 minuty i dodać, przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać i trzymać na ogniu około 1 minuty. Po tym czasie dodać surowy ryż oraz kurkumę i curry. Wymieszać i smażyć razem około 3 minut, cały czas mieszając. Następnie zalać całość bulionem i gotować do momentu, aż cały bulion odparuje.
Paprykę umyć i odciąć kapelusz. Pozbawić ją gniazd nasiennych.
Gotowy ryż wymieszać z fasolą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie, tak przygotowanym, nadziewać papryki. Wierzch każdej porcji posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut.
Smacznego