Darmowa dostawa od 150 zł

ZIELONA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM CURRY Z CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki

  • 4 duże zielone papryki
  • 2 szklanki ryżu białego długiego Lestello
  • 1 szklaka czerwonej fasoli Lestello
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Półtorej szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 gramów tartego sera typu parmezan
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić na nie, drobno posiekaną cebulę. Smażyć około 2 minuty i dodać, przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać i trzymać na ogniu około 1 minuty. Po tym czasie dodać surowy ryż oraz kurkumę i curry. Wymieszać i smażyć razem około 3 minut, cały czas mieszając. Następnie zalać całość bulionem i gotować do momentu, aż cały bulion odparuje. 
Paprykę umyć i odciąć kapelusz. Pozbawić ją gniazd nasiennych. 
Gotowy ryż wymieszać z fasolą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie, tak przygotowanym, nadziewać papryki. Wierzch każdej porcji posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut. 
Smacznego