ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej Lestello
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
40 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
sos sojowy
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 łyżki oliwy
15 dag twardego sera feta
masło do wysmarowania formy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. W garnku zagotować bulion z masłem. Wsypać kaszę, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 minut. Cebule obrać i posiekać. Pieczarki obrać, odciąć trzonki, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki, trochę sosu sojowego, skórkę z cytryny, doprawić pieprzem, smażyć, aż sos odparuje, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami na przemian: kaszę, cebulę, kaszę, pieczarki, kaszę. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180C. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.