Darmowa dostawa od 150 zł

ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej Lestello

2 szklanki bulionu warzywnego

1 łyżka masła

40 dag pieczarek

2 cebule

2 łyżki masła

sos sojowy

1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

2 łyżki oliwy

15 dag twardego sera feta

masło do wysmarowania formy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. W garnku zagotować bulion z masłem. Wsypać kaszę, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 minut. Cebule obrać i posiekać. Pieczarki obrać, odciąć trzonki, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki, trochę sosu sojowego, skórkę z cytryny, doprawić pieprzem, smażyć, aż sos odparuje, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami na przemian: kaszę, cebulę, kaszę, pieczarki, kaszę. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180C. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.