Zapiekanka z kaszą jaglaną, dynią i serem feta
Składniki
- 2 szklanki kaszy jaglanej Lestello
- 2,5 szklanki wody
- Połowa średniej wielkości dyni
- 5 gałązek rozmarynu
- 1 opakowanie sera typu feta
- 4 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą ciepłą wodą. W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody. Kiedy będzie już gorąca, dorzucamy kaszę jaglaną i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Gotową kaszę odcedzamy, jeśli nie wchłonęła całej wody. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na blasze do pieczenia wraz z czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Całość polewamy oliwą z oliwek i pieczemy przez około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Upieczoną dynię i czosnek przekładamy do blendera, usuwając gałązki rozmarynu. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pokrojony w kostkę ser feta. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego ☺