Darmowa dostawa od 400 zł

Zapiekanka z dynią, jarmużem i ciecierzycą

Składniki

  • Szklanka ciecierzycy Lestello
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 6 liści jarmużu
  • 4 jajka
  • Pół szklanki tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnego dnia ugotować do miękkości. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Jarmuż podrzeć na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać dynię oraz jarmuż i smażyć razem przez około 4 minuty. W misce rozkłócić jajka i wymieszać z parmezanem. Doprawić szczypta soli i pieprzu. Usmażoną dynię z jarmużem i cebulą wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Całość posypać ciecierzyca i zalać masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Po wyjęciu posypać na wierzchu prażonymi pestkami dyni. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem