Wieprzowina z czerwoną fasolą, groszkiem, ciecierzycą i ziemniakami.
Składniki
2 łyżki ciecierzycy Lestello
2 łyżki czerwonej fasoli Lestello
2 ziemniaki
Pół szklanki marynowanego zielonego groszku
200 gramów wołowiny
1 cebula
Pół szklanki bobu
2 plastry marynowanej czerwonej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkie papryki
Sok wyciśnięty z połowy limonki
2 łyzki tartego sera żółtego
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ciecierzycę oraz czerwoną fasolę ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu producenta. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować je na pół twardo razem z bobem. Następnie odsączyć. Wołowinę pokroić w kostkę. Tak samo zrobić z cebulą. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić cebulę. Należy ją ładnie zeszklić, a następnie dodać wołowinę. Całość smażyć około 3 minuty. Po tym czasie dodać ugotowane ziemniaki, bób, ciecierzycę oraz fasolę. Całość wymieszać. Dodać również zielony groszek i pokrojoną w kosteczkę marynowaną czerwoną paprykę. Wszystko doprawić mieloną suszoną papryką oraz solą i pieprzem. Dolać sok wyciśnięty z połowy limonki i wymieszać. Dusić na ogniu pod przykryciem przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Smacznego ☺