Waniliowe muffiny jaglane
Składniki:
150 gramów kaszy jaglanej Lestello
Pół łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku waniliowego
15 gramów cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml wody
100 ml mleka
Przygotowanie:
Kaszę przelewamy przed gotowaniem wrzątkiem. Najlepiej robić to na sitku. Następnie wrzucamy ją do rondelka z wymieszaną wodą i mlekiem. Dodajemy sól i gotujemy około 7 minut. Następnie odstawiam na bok, przykrywamy i pozwalamy jej napęcznieć.
Gdy kasza się przestudzi, przekładamy ją do misy blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę.
Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych i wysypanych mąką kokilek na muffiny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.