Darmowa dostawa od 150 zł

Waniliowe muffiny jaglane

Składniki:

150 gramów kaszy jaglanej Lestello

Pół łyżeczki soli

2 jajka

3 łyżki miodu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka proszku waniliowego

15 gramów cukru brązowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 ml wody

100 ml mleka

Przygotowanie:

 

Kaszę przelewamy przed gotowaniem wrzątkiem. Najlepiej robić to na sitku. Następnie wrzucamy ją do rondelka z wymieszaną wodą i mlekiem. Dodajemy sól i gotujemy około 7 minut. Następnie odstawiam na bok, przykrywamy i pozwalamy jej napęcznieć.

Gdy kasza się przestudzi, przekładamy ją do misy blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę.

Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych i wysypanych mąką kokilek na muffiny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.