Darmowa dostawa od 150 zł

Tradycyjna grochowa

Składniki

  • 2,5 litra wody
  • 300 gram grochu Lestello
  • 7 ziemniaków
  • 200 gram wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • Pół pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Pół selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zasmażka:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

Groch namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotuj go w tej samej wodzie, aż będzie miękki. Do drugiego garnka wlej 2,5 litra wody. Dodaj pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Obierz ziemniaki, seler, marchewkę i pietruszkę i pokrój wszystko w kostkę. Tak przygotowane wrzuć do garnka. Cebulę, czosnek i pora również obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka z pozostałymi składnikami. Całość postaw na gazie i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowy. Gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj wcześniej ugotowany groch. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Następnie dodaj łyżkę mąki i cały czas mieszając podsmaż na złocisty kolor. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadź dwoma łyżkami letniej wody i szybko dodaj do zupy. Energicznie zamieszaj. Ściągnij zupę z gazu i dopraw solą i pieprzem do smaku oraz majerankiem.