Groch namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotuj go w tej samej wodzie, aż będzie miękki. Do drugiego garnka wlej 2,5 litra wody. Dodaj pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Obierz ziemniaki, seler, marchewkę i pietruszkę i pokrój wszystko w kostkę. Tak przygotowane wrzuć do garnka. Cebulę, czosnek i pora również obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka z pozostałymi składnikami. Całość postaw na gazie i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowy. Gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj wcześniej ugotowany groch. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Następnie dodaj łyżkę mąki i cały czas mieszając podsmaż na złocisty kolor. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadź dwoma łyżkami letniej wody i szybko dodaj do zupy. Energicznie zamieszaj. Ściągnij zupę z gazu i dopraw solą i pieprzem do smaku oraz majerankiem.