Darmowa dostawa od 150 zł

Torcik z kaszy manny z truskawkami

Składniki

  • składniki:
  • 200 g masła
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka kaszy manny Lestello
  • 120 g cukru pudru
  • 1litr mleka
  • 2 łyżki kakao (30 g)
  •  
  • Wierzch:
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny (20 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

Kaszę gotuj na mleku ciągle mieszając, aż stanie się bardzo gęsta. Ostudź pod przykryciem. Cukier puder utrzyj z miękkim masłem. Następnie ciągle ucierając, dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, drugą zostaw bez zmian. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż połową biszkoptów. Na to połóż masę z kakao i przykryj pozostałymi biszkoptami. Na biszkopty wyłóż białą masę i wyrównaj powierzchnię. Odstaw do lodówki. Żelatynę namocz w 1/5 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła. Truskawki umyj, usuń szypułki, zmiksuj i wymieszaj z przestudzoną żelatyną. Masę truskawkową wyłóż na schłodzony torcik i ponownie odłóż do lodówki do całkowitego stężenia.