Tarta z żurawinowo-gryczanym nadzieniem

Kruche ciasto:
170 gramów mąki
2 żółtka
120 gramów masła
Szczypta soli
Masa żurawinowo-gryczana:
300 gramów konfitury żurawinowej
200 gramów kaszy gryczanej Lestello
100 gramów świeżej żurawiny
150 gramów cukru
300 ml wody
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej posiekane nożem masło oraz żółtka, sól i odrobinę wody. Całość łączymy ze sobą zagniatając ręcznie ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, która owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Gdy ciasto ładnie nam się schłodzi, wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy do tarty. Następnie wyklejamy nim formę. Z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki do dekoracji.
Ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę. Pieczemy przez około 12 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.
Nadzienie żurawinowo-gryczane:
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i blendujemy na jednolitą masę.
Do rondelka wlewamy 300 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy świeżą żurawinę. Gdy minie około 10 minut, wyjmujemy żurawinę z syropu i dodajemy do konfitury. Całość łączymy z masą z kaszy gryczanej. Na upieczony spód do tarty wykładamy nadzienie, które dekorujemy zrobionymi wcześniej gwiazdkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut.