Darmowa dostawa od 180 zł

Tarta z żurawinowo-gryczanym nadzieniem

Składniki:

Kruche ciasto:

170 gramów mąki

2 żółtka

120 gramów masła

Szczypta soli

Masa żurawinowo-gryczana:

300 gramów konfitury żurawinowej

200 gramów kaszy gryczanej Lestello

100 gramów świeżej żurawiny

150 gramów cukru

300 ml wody

Przygotowanie:

 

Kruche ciasto:

Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej posiekane nożem masło oraz żółtka, sól i odrobinę wody. Całość łączymy ze sobą zagniatając ręcznie ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, która owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Gdy ciasto ładnie nam się schłodzi, wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy do tarty. Następnie wyklejamy nim formę. Z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki do dekoracji.

Ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę. Pieczemy przez około 12 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.

Nadzienie żurawinowo-gryczane:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i blendujemy na jednolitą masę.

Do rondelka wlewamy 300 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy świeżą żurawinę. Gdy minie około 10 minut, wyjmujemy żurawinę z syropu i dodajemy do konfitury. Całość łączymy z masą z kaszy gryczanej. Na upieczony spód do tarty wykładamy nadzienie, które dekorujemy zrobionymi wcześniej gwiazdkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem