Darmowa dostawa od 150 zł

Tarta z żurawinowo-gryczanym nadzieniem

Składniki:

Kruche ciasto:

170 gramów mąki

2 żółtka

120 gramów masła

Szczypta soli

Masa żurawinowo-gryczana:

300 gramów konfitury żurawinowej

200 gramów kaszy gryczanej Lestello

100 gramów świeżej żurawiny

150 gramów cukru

300 ml wody

Przygotowanie:

 

Kruche ciasto:

Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej posiekane nożem masło oraz żółtka, sól i odrobinę wody. Całość łączymy ze sobą zagniatając ręcznie ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, która owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Gdy ciasto ładnie nam się schłodzi, wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy do tarty. Następnie wyklejamy nim formę. Z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki do dekoracji.

Ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę. Pieczemy przez około 12 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.

Nadzienie żurawinowo-gryczane:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i blendujemy na jednolitą masę.

Do rondelka wlewamy 300 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy świeżą żurawinę. Gdy minie około 10 minut, wyjmujemy żurawinę z syropu i dodajemy do konfitury. Całość łączymy z masą z kaszy gryczanej. Na upieczony spód do tarty wykładamy nadzienie, które dekorujemy zrobionymi wcześniej gwiazdkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut.