TALERZ OBIADOWY Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM KOZIM
Składniki
- Półtorej szklanki kaszy gryczanej Lestello
- 100 gramów sera koziego
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Pieprz ziołowy
- Sól
Sposób przygotowania
Kasze gryczaną ugotować w osolonej wodzie na sypko. Następnie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 8 minut.
Mix sałat umyć i włożyć do miski. Polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Wymieszać.
Jajko ugotować na półtwardo. Ser kozi pokroić w kosteczkę.
Na talerzu z sałatą wyłożyć na bok, uprażoną kasze gryczaną. Na górę położyć kostki sera koziego, a na środku jajko. Całość posypać pieprzem ziołowym i solą.
Smacznego.