Darmowa dostawa od 400 zł

Sznycle panierowane w ekspandowanej gryce

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • gryka ekspandowana Lestello do panierowania
  • olej do smażenia
  •  
  • Marynata:
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy każdą wzdłuż na 4-5 części. Składniki marynaty łączymy ze sobą i wkładamy do niej mięso. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące, w jajku, a na koniec w ekspandowanej gryce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem