Darmowa dostawa od 150 zł

SZARLOTKA TRADYCYJNA

Ciasto:

200 g margaryny

300 g mąki

100 g cukru

1 łyżka śmietany

bułka tarta do formy

Masa jabłkowa:

150 g cukru

1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. Szara Reneta lub Antonówka)

4 łyżki kaszy manny Lestello

Wszystkie składniki ciasta posiekaj razem na stolnicy i zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części, każdą zawiń w folię i odłóż jedną do lodówki, drugą do zamrażarki

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Włóż do rondla, podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem aż zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia, dodaj cukier i kaszę manną, wymieszaj i wystudź.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Część ciasta z lodówki rozwałkuj i wyłóż nią dno i boki tortownicy.

Na ciasto wyłóż masę jabłkową. Przykryj startym na tarce ciastem z zamrażarki. Całość piecz około 40 minut w 200 st. C.