SZARLOTKA TRADYCYJNA
Ciasto:
200 g margaryny
300 g mąki
100 g cukru
1 łyżka śmietany
bułka tarta do formy
Masa jabłkowa:
150 g cukru
1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. Szara Reneta lub Antonówka)
4 łyżki kaszy manny Lestello
Wszystkie składniki ciasta posiekaj razem na stolnicy i zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części, każdą zawiń w folię i odłóż jedną do lodówki, drugą do zamrażarki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Włóż do rondla, podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem aż zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia, dodaj cukier i kaszę manną, wymieszaj i wystudź.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Część ciasta z lodówki rozwałkuj i wyłóż nią dno i boki tortownicy.
Na ciasto wyłóż masę jabłkową. Przykryj startym na tarce ciastem z zamrażarki. Całość piecz około 40 minut w 200 st. C.