Darmowa dostawa od 150 zł

Pomysł na świąteczny prezent

„Kiedy ci na kimś zależy, dajesz mu coś wyjątkowego. Coś, co sobie ceni. To jest właśnie prezent.” - Lois Lowry, Skrawki błękitu

Prezent nie musi być drogi aby uszczęśliwić drugą osobę, święta coraz bliżej, podaruj swoim bliskim coś zrobionego samodzielnie, a w dodatku słodkiego.

Ręcznie robione prezenty są najlepsze, zwłaszcza jeśli są jadalne. Są o wiele bardziej osobiste i nikt nie może się nim oprzeć. Wszystkie podane tutaj przepisy i pomysły są łatwe do wykonania i stanowią przemyślane i smaczne prezenty. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół i rodzinę przygotuj dla nich te słodkości, są niedrogie w wykonaniu i absolutnie pyszne.

Twoi najbliżsi na pewno je pokochają !

Owsiane kulki z rumem 

Składniki:
  • 150g płatków owsianych Lestello
  • 30ml rumu ciemnego
  • 70g cukru  
  • 40g orzechów włoskich 
  • 30g kakao (3 łyżki)
  • 50g masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 40ml mleka

 

Sposób przygotowania: 

Blendujemy płatki owsiane i kroimy orzechy na małe kawałki. W garnku gotujemy masło, kakao, mleko, rum i dodajemy cynamon. Do całości dodajemy zmielone płatki. Z masy formujemy kuleczki i wkładamy je do lodówki na ok.3 godziny aż masa stwardnieje. Kuleczki pakujemy w folie ozdobną i na każdej wiążemy kokardkę.

Batoniki z pszenicą ekspandowaną

Składniki:
  • 120 g suszonych daktyli 
  • 80 g masła orzechowego
  • 100 g ekspandowanej pszenicy Lestello
  • 60 g pestek dyni
  • 60 g migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Daktyle moczymy we wrzątku, gdy będą miękkie odsączamy je z wody i blendujemy z masłem orzechowym. Do dużej miski wsypujemy ekspandowaną pszenicę i łączymy z podprażonymi na patelni, posiekanymi pestkami dyni i migdałami. Dodajemy masę daktylowo orzechową i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotową masę ugniatamy, aby batony przy krojeniu się nie rozpadły. W celu przygotowania polewy rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy czekoladę. Gdy w pełni się rozpuści, polewamy nią przygotowaną wcześniej masę batonikową. Całość dowolnie dekorujemy. Wstawiamy do zamrażarki na ok. pół godziny lub na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroimy na prostokąty. Batoniki przechowujemy maksymalnie kilka dni, w szczelnym pojemniku w lodówce. 

Rogaliki migdałowe z ciecierzycą

Składniki:
  • 300g ciecierzycy Lestello
  • 100g migdałów
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 50g cukru migdałowego
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę należy zmielić w młynku do kawy na mąkę. Masło kroimy w kilka mniejszych kostek. Dodajemy je do wcześniej wymieszanej z mielonymi migdałami mąki z ciecierzycy. Do miski wsypujemy również cukier puder oraz cukier migdałowy. Wbijamy dwa żółtka i zaczynamy zagniatać. Tę czynność wykonujemy do momentu, aż masło idealnie połączy się z resztą składników. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Nie może w nim być żadnych grudek masła. Trzeba się do tego przyłożyć.

Kiedy już ciasto będzie gotowe, odrywamy je po kawałku i formujemy małe kuleczki. Kuleczki następnie rolujemy na stolnicy na wałeczki. Trzeba tutaj uważać, bo jeśli zbytnio zrolujemy ciasto, to rogaliki nam się rozpadną. Wałeczki zawijamy do siebie tworząc rogaliki. Układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Z przepisu wychodzi około 35 większych rogalików.

Tarta z żurawinowo-gryczanym nadzieniem

Składniki:
  • 170g mąki
  • 2 żółtka
  • 120g masła
  • 300g konfitury żurawinowej
  • 200g kaszy gryczanej Lestello
  • 100g  świeżej żurawiny
  • 100g cukru
  • 300 ml wody
Sposób przygotowania:

 

Kruche ciasto:

Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej posiekane nożem masło oraz żółtka, sól i odrobinę wody. Całość łączymy ze sobą zagniatając ręcznie ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, która owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Gdy ciasto ładnie nam się schłodzi, wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy do tarty. Następnie wyklejamy nim formę. Z pozostałego ciasta wykrawamy gwiazdki do dekoracji. Ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę. Pieczemy przez około 12 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.

Nadzienie żurawinowo-gryczane:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Do rondelka wlewamy 300 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy świeżą żurawinę. Gdy minie około 10 minut, wyjmujemy żurawinę z syropu i dodajemy do konfitury. Całość łączymy z masą z kaszy gryczanej. Na upieczony spód do tarty wykładamy nadzienie, które dekorujemy zrobionymi wcześniej gwiazdkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut.