Świąteczna babka majonezowa na ciecierzycy
Składniki (6 porcji):
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki z ciecierzycy Lestello
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek majonezu
Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Ciecierzycę Lestello zmielcie w młynku do kawy. Musicie uzyskać dokładnie 1 szklankę tego typu mąki.
Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawajcie po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy wszystko już ładnie Wam się połączy, dodawajcie po 1 żółtku. Następnie dodajcie skórkę z cytryny i majonez. Ponownie zmiksujcie. Teraz wymieszajcie mokrą masę z mąką z ciecierzycy, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przelejcie ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pieczcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Po wystudzeniu babki udekorujcie ją ulubionym lukrem.
Smacznego :)