Darmowa dostawa od 400 zł

Świąteczna babka majonezowa na ciecierzycy

Składniki (6 porcji):

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 szklanka mąki z ciecierzycy Lestello

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek majonezu

Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

Ciecierzycę Lestello zmielcie w młynku do kawy. Musicie uzyskać dokładnie 1 szklankę tego typu mąki.

Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawajcie po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy wszystko już ładnie Wam się połączy, dodawajcie po 1 żółtku. Następnie dodajcie skórkę z cytryny i majonez. Ponownie zmiksujcie. Teraz wymieszajcie mokrą masę z mąką z ciecierzycy, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przelejcie ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pieczcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Po wystudzeniu babki udekorujcie ją ulubionym lukrem.

Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem