Darmowa dostawa od 400 zł

Stir fry z kaszą jaglaną, brokułami, fasolką szparagową i jajkiem

Składniki

  • Pół szklanki surowej kaszy jaglanej Lestello
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Lestello
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 zielona papryczka jalapeno
  • 2 jajka
  • 1⁄2 cytryny
  • 8 różyczek brokułu
  • 120 gramów mrożonej fasolki szparagowej

Sposób przygotowania

Brokuły i fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić na bok. Surową kaszę jaglaną wsypać do garnka i przepłukać. Odcedzić kaszę i zalać 1 szklanką wody. Doprawić solą i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zostawić pod przykryciem przez 5 minut, następnie zdjąć pokrywkę i przemieszać kaszę widelcem. Na patelni zeszklić pokrojone w drobną kostkę czosnek i cebulę. Dodać kaszę jaglaną, całość podana w przepisie. Doprawić kurkumą i smażyć przez około 2-3 minuty. Następnie doprawić całość solą i pieprzem oraz dodać ugotowane brokuły, fasolkę szparagową, pokrojoną papryczkę jalapeno. Dodać masło i wymieszać. Skropić całość sokiem z cytryny i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. W międzyczasie usmażyć jajka na patelni. Po wyjęciu dania z piekarnika posolić, popieprzyć i wyłożyć usmażone jajka na wierzch. Smacznego ☺

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem