Stir fry z kaszą jaglaną, brokułami, fasolką szparagową i jajkiem
Składniki
Pół szklanki surowej kaszy jaglanej Lestello
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Lestello
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 zielona papryczka jalapeno
2 jajka
1⁄2 cytryny
8 różyczek brokułu
120 gramów mrożonej fasolki szparagowej
Sposób przygotowania
Brokuły i fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić na bok. Surową kaszę jaglaną wsypać do garnka i przepłukać. Odcedzić kaszę i zalać 1 szklanką wody. Doprawić solą i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zostawić pod przykryciem przez 5 minut, następnie zdjąć pokrywkę i przemieszać kaszę widelcem. Na patelni zeszklić pokrojone w drobną kostkę czosnek i cebulę. Dodać kaszę jaglaną, całość podana w przepisie. Doprawić kurkumą i smażyć przez około 2-3 minuty. Następnie doprawić całość solą i pieprzem oraz dodać ugotowane brokuły, fasolkę szparagową, pokrojoną papryczkę jalapeno. Dodać masło i wymieszać. Skropić całość sokiem z cytryny i wstawić na 5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. W międzyczasie usmażyć jajka na patelni. Po wyjęciu dania z piekarnika posolić, popieprzyć i wyłożyć usmażone jajka na wierzch. Smacznego ☺