Darmowa dostawa od 400 zł

Spaghetti a’la bolognese z soczewicą

Składniki

  • Szklanka zielonej soczewicy Lestello
  • 2 opakowania passaty pomidorowej
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • Pół łyżki mielonej suszonej papryki
  • 1 i ½ łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz
  • Opakowanie makaronu spaghetti

Sposób przygotowania

Soczewicę ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim drobno posiekana cebule i czosnek. Następnie dodać soczewicę i passatę pomidorową. Wymieszać. Zostawić na ogniu na około 2 minuty. Po tym czasie dodać suszoną bazylię, oregano oraz paprykę i cukier. Całość wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 10 – 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawić solą i pieprze do smaku. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerz i polać sosem z soczewicą. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem