Darmowa dostawa od 150 zł

Słodko – ostra sałatka z ciecierzycy i czerwonej cebuli

Składniki

  • 1,5 szklanki ciecierzycy Lestello
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 100 gram sera feta
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki soku z limonki
  • Sól i pieprz
  • Odrobina słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości, wcześniej odcedzając i zmieniając wodę. Cebulę pokroić w drobne pióra i zalać sokiem z cytryny i limonki. Dodać łyżkę miodu i wymieszać. Odstawić całość na 2 godziny do lodówki. Ciecierzycę ostudzić i wymieszać razem z zamarynowaną cebulą. Dodać rozdrobnioną fetę i suszona mieloną paprykę oraz poszatkowaną drobno natkę pietruszki. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Wymieszać.