Słodko – ostra sałatka z ciecierzycy i czerwonej cebuli
Składniki
1,5 szklanki ciecierzycy Lestello
1 duża czerwona cebula
2 łyżki świeżej natki pietruszki
100 gram sera feta
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki soku z limonki
Sól i pieprz
Odrobina słodkiej mielonej papryki
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości, wcześniej odcedzając i zmieniając wodę. Cebulę pokroić w drobne pióra i zalać sokiem z cytryny i limonki. Dodać łyżkę miodu i wymieszać. Odstawić całość na 2 godziny do lodówki. Ciecierzycę ostudzić i wymieszać razem z zamarynowaną cebulą. Dodać rozdrobnioną fetę i suszona mieloną paprykę oraz poszatkowaną drobno natkę pietruszki. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Wymieszać.