Darmowa dostawa od 400 zł

Shakshuka z ciecierzycą

Składniki

  • ¾ szklanki ciecierzycy Lestello
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Połowa cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki
  • 3 jajka
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć przez noc i następnego dnia ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć drobno posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz ciecierzycę. Doprawić solą, pieprzem oraz dodać kminek i mieloną paprykę. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie zrobić w sosie 3 dołki, do których należy wbić jajka. Smażyć całość do momentu ścięcia się białek. Podawać posypane natką pietruszki lub świeżym szczypiorem. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem