Sernik z kaszy jaglanej z malinami
Masa:
Spód do ciasta:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Spód do ciasta:
Ciasteczka wkładamy do blendera i miksujemy na drobny proszek. Następnie przesypujemy do miski
i dodajemy miękkie masło, jajko, mąkę ziemniaczaną i jogurt naturalny. Ręcznie wyrabiamy ciasto.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej margaryną i wyspanej bułką tartą tortownicy.
Rozprowadzamy ją po dnie, jak również i po bokach formy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika. Pieczemy około 15 minut, najlepiej z funkcją gór-dół.
Masa:
Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i porządnie płuczemy. Następnie wrzucamy ją do gotującego się
w garnku mleka. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając podgrzewamy kaszę. Po około 5 minutach,
stopniowo zaczynamy dodawać masło. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Kasza powinna „dochodzić”
w mleku około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy mleko kokosowe. Wszystko
porządnie blendujemy na jednolitą masę. Do gotowej masy dodajemy cukier waniliowy, cukier brązowy
oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę
przelewamy na podpieczony wcześniej spód i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy około 10 minut na funkcji góra-dół.
Górę ciasta dekorujemy rozmrożonymi malinami. Całość wkładamy do lodówki na około 6 godzin.
Po tym czasie możemy posypać cukrem pudrem i podawać naszym gościom.