SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY, PIECZONEJ PAPRYKI I SUSZONYCH POMIDORÓW
Składniki
- Półtorej szklanki zielonej soczewicy Lestello
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Garść świeżej rukoli
- Pół łyżeczki suszonej bazylii
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- Sól i pieprz
- Pieprz
Sposób przygotowania
Paprykę oraz cukinie umyć i pokroić w plastry. Tak przygotowane posypać solą i pieprzem i położyć na blasze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić w kostkę. Wrzucić do ugotowanej soczewicy, doprawić solą, pieprzem oraz bazylią i oregano. Całość skropić sokiem z cytryny oraz jogurtem naturalny. Wymieszać. Wyłożyć sałatkę na talerze z kilkoma listkami rukoli.
Smacznego