Darmowa dostawa od 150 zł

SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY, PIECZONEJ PAPRYKI I SUSZONYCH POMIDORÓW

Składniki

  • Półtorej szklanki zielonej soczewicy Lestello
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Garść świeżej rukoli
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • Sól i pieprz
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Soczewice ugotować na miękko według instrukcji na opakowaniu producenta.
Paprykę oraz cukinie umyć i pokroić w plastry. Tak przygotowane posypać solą i pieprzem i położyć na blasze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić w kostkę. Wrzucić do ugotowanej soczewicy, doprawić solą, pieprzem oraz bazylią i oregano. Całość skropić sokiem z cytryny oraz jogurtem naturalny. Wymieszać. Wyłożyć sałatkę na talerze z kilkoma listkami rukoli.  
Smacznego