Sałatka z pieczonym burakiem i soczewicą
Składniki:
1 duży burak
2 marchewki
1 szklanka soczewicy zielonej Lestello
100 gramów sera koziego
Natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
Pół owocu granatu
Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Pół łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie:
Marchewkę i buraka owińcie w folię aluminiową i upieczcie w piekarniku. Następnie ostudźcie i pokrójcie według uznania. My pokroiliśmy je w półksiężyce.
Soczewicę ugotujcie do miękkości, odcedźcie i ostudźcie. Przesypcie do miski i dodajcie pokrojone, upieczone buraki i marchewkę. Następnie dodajcie pestki granata oraz rozdrobniony kozi ser i natkę pietruszki. Całość polejcie oliwą z oliwek i posypcie pieprzem ziołowym i solą. Wymieszajcie i gotowe.
Smacznego