Sałatka z marchewką, młodym szpinakiem i ciecierzycą
Składniki
1 szklanka ciecierzycy Lestello
1 opakowanie młodego świeżego szpinaku
2 marchewki
3 łyżki oliwy z oliwek
Sok wyciśnięty z połowy limonki
Pół łyżeczki suszonego mielonego czosnku
Pół łyżeczki przyprawy curry
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
Ciecierzycę ugotować według instrukcji na opakowaniu producenta. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie ugotować. Ważne, żeby nie była całkiem miękka, musi być lekko twarda. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Do szklanki wlać 3 łyżki oliwy z oliwek oraz sok z połowy limonki. Dodać suszony mielony czosnek oraz przyprawę curry i szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Do miski wsypać ugotowaną marchewkę, ciecierzycę oraz świeży młody szpinak. Całość polać przygotowanym dressingiem i wymieszać. Smacznego ☺