Darmowa dostawa od 150 zł

Sałatka z kaszy jaglanej, cukini i mięty z kolendrowym dressingiem

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej Lestello

Pół pęczka świeżej mięty

Pół pęczka świeżej kolendry

150 gramów sera feta

Garść pestek dyni

1 duża cukinia

1 limonka

Szczypta soli

1 łyżka oliwy z oliwek

Pół szklanki wody

Suszona mielona słodka papryka

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odsącz z nadmiaru wody i odstaw do ostudzenia.

Miętę i kolendrę drobno posiekaj i wrzuć do miseczki. Zalej sokiem z 1 limonki, dodaj szczyptę soli i wodę oraz oliwę z oliwek. Całość wymieszaj.

Ser feta pokrój w drobną kosteczkę.

Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki, które następnie zgrilluj na patelni. Każdy plasterek posyp odrobiną suszonej słodkiej papryki po obu stronach.

Do miski przesyp kaszę jaglaną, dodaj zgrillowaną cukinię, pestki dyni, pokrojony ser feta oraz wlej dressing. Całość wymieszaj.

Przed podaniem udekoruj sałatkę kilkoma listkami świeżej mięty.