Sałatka z kaszy jaglanej, cukini i mięty z kolendrowym dressingiem
Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej Lestello
Pół pęczka świeżej mięty
Pół pęczka świeżej kolendry
150 gramów sera feta
Garść pestek dyni
1 duża cukinia
1 limonka
Szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Pół szklanki wody
Suszona mielona słodka papryka
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odsącz z nadmiaru wody i odstaw do ostudzenia.
Miętę i kolendrę drobno posiekaj i wrzuć do miseczki. Zalej sokiem z 1 limonki, dodaj szczyptę soli i wodę oraz oliwę z oliwek. Całość wymieszaj.
Ser feta pokrój w drobną kosteczkę.
Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki, które następnie zgrilluj na patelni. Każdy plasterek posyp odrobiną suszonej słodkiej papryki po obu stronach.
Do miski przesyp kaszę jaglaną, dodaj zgrillowaną cukinię, pestki dyni, pokrojony ser feta oraz wlej dressing. Całość wymieszaj.
Przed podaniem udekoruj sałatkę kilkoma listkami świeżej mięty.