Sałatka z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem i masłem
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej Lestello
- 2,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Szczypta cynamonu
- Szczypta kurkumy
- 3 łyzki masła
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą ciepłą wodą. W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki mleka. Kiedy będzie już gorąc,e dorzucamy kasze jaglaną i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Gotową kaszę odcedzamy, jeśli nie wchłonęła całego mleka.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie wrzucamy na roztopione na patelni masło. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy mrożony groszek i dusimy pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz kurkumą. Całość mieszamy i dodajemy jeszcze jedną łyżkę masła. Smacznego!