Darmowa dostawa od 400 zł

Sałatka z kaszą jaglaną, migdałami i warzywami

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej Lestello
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • Pół szklanki migdałów
  • Garść świeżej rukoli
  • Garść świeżej czerwonej bazylii
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Kilka ziarenek czerwonego pieprzu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą ciepłą wodą.
W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody. Kiedy będzie już gorąca, dorzucamy kaszę jaglaną i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Gotową kaszę odcedzamy, jeśli nie wchłonęła całej wody. Ogórka i paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Migdały lekko siekamy. W misce mieszamy kaszę jaglaną z pokrojonymi warzywami oraz świeżą rukolą, czerwoną bazylia i natką pietruszki. W moździerzu ucieramy na drobną miazgę goździki, ziele angielskie i czerwony pieprz. Mieszamy to z oliwą z oliwek. Dodajemy na koniec szczyptę soli. Gotowym dresingiem polewamy sałatkę, tuż przed podaniem. Smacznego! 

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem