Sałatka z kaszą jaglaną, migdałami i warzywami
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej Lestello
- 2,5 szklanki wody
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- Pół szklanki migdałów
- Garść świeżej rukoli
- Garść świeżej czerwonej bazylii
- Pół pęczka natki pietruszki
- Kilka ziarenek czerwonego pieprzu
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 6 goździków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą ciepłą wodą.
W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody. Kiedy będzie już gorąca, dorzucamy kaszę jaglaną i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Gotową kaszę odcedzamy, jeśli nie wchłonęła całej wody. Ogórka i paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Migdały lekko siekamy. W misce mieszamy kaszę jaglaną z pokrojonymi warzywami oraz świeżą rukolą, czerwoną bazylia i natką pietruszki. W moździerzu ucieramy na drobną miazgę goździki, ziele angielskie i czerwony pieprz. Mieszamy to z oliwą z oliwek. Dodajemy na koniec szczyptę soli. Gotowym dresingiem polewamy sałatkę, tuż przed podaniem. Smacznego!