Darmowa dostawa od 150 zł

Sałatka z fasolą

Składniki

  • 1 szklanka drobnej fasoli Lestello
  • 1 pomidor
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek
  • Garść szpinaku
  • Pół opakowania fety
  • Dressing:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta oregano
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Pomidora, paprykę i ogórek myjemy i kroimy w kosteczkę. Tak samo postępujemy z fetą. Do słoika wkładamy kolejno fasolę, ogórek, paprykę, pomidor, a na wierzch układamy umyty szpinak, na który kładziemy pokrojoną fetę. Słoik zakręcamy. Do mniejszego słoika wlewamy oliwę z oliwek, wodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy oregano i pieprz i zakręcamy słoiczek. Potrząsamy nim energicznie, żeby wszystkie składniki nam się połączyły. W pracy przekładamy składniki z dużego słoika do miski, zalewamy je dressingiem, mieszamy. Sałatka gotowa :)

Zostaw komentarz