Darmowa dostawa od 150 zł

Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej fasoli Lestello
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 cebula czerwona
  • 2 szklanki makaronu typu świderki
  • 2 pomidory
  • Puszka kukurydzy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Czerwoną fasolę przepłucz pod bieżącą wodą i odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj ją w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Musi być al dente. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra. Pomidora i paprykę pokrój w kosteczkę. Do pokrojonych warzyw dodaj ostudzoną ugotowaną fasolę oraz kukurydzę i drobno posiekany szczypior. Całość polej oliwą z oliwek i sokiem z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj makaron i wszystko razem wymieszaj.

Zostaw komentarz