Sałatka makaronowa z fasolą czerwoną - pyszna i zdrowa propozycja na lunch lub kolację
Składniki
1 szklanka czerwonej fasoli Lestello
1 czerwona papryka
1 pęczek szczypioru
1 cebula czerwona
2 szklanki makaronu typu świderki
2 pomidory
Puszka kukurydzy
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Czerwoną fasolę przepłucz pod bieżącą wodą i odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj ją w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Musi być al dente. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra. Pomidora i paprykę pokrój w kosteczkę. Do pokrojonych warzyw dodaj ostudzoną ugotowaną fasolę oraz kukurydzę i drobno posiekany szczypior. Całość polej oliwą z oliwek i sokiem z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj makaron i wszystko razem wymieszaj.
Sałatka z fasolą czerwoną to lekka i sycąca propozycja na lunch lub kolację. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie fasolki czerwonej, która jest bogatym źródłem białka, błonnika i witamin.