Darmowa dostawa od 180 zł

RYŻ ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI

Składniki
  • 1 opakowanie ryżu basmati Lestello
  • 300 gramów pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • Pół łyżeczki suszonego tymianku
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko w bulionie warzywnym. Odsączyć i ostudzić. 
Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wrzucić pokrojone w plastry pieczarki i dusić około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowane pieczarki połączyć z ryżem. Dodać masło, tymianek i oregano. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Przed podaniem posypać sowicie pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego 

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem