RYŻ ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI
Składniki
Ryż ugotować na sypko w bulionie warzywnym. Odsączyć i ostudzić.
Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wrzucić pokrojone w plastry pieczarki i dusić około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowane pieczarki połączyć z ryżem. Dodać masło, tymianek i oregano. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Przed podaniem posypać sowicie pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego
- 1 opakowanie ryżu basmati Lestello
- 300 gramów pieczarek
- 1 pęczek szczypiorku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
- Pół łyżeczki suszonego tymianku
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wrzucić pokrojone w plastry pieczarki i dusić około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowane pieczarki połączyć z ryżem. Dodać masło, tymianek i oregano. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Przed podaniem posypać sowicie pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego