Darmowa dostawa od 150 zł

Ryż z krewetkami i groszkiem

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu basmati Lestello
  • 1 puszka zielonego marynowanego groszku
  • 300 gramów krewetek koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół łyżeczki suszonego imbiru
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu producenta. Krewetki umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić na nią pokrojone w drobną kosteczkę dwa ząbki czosnku. Podsmażyć, aż się zazłocą. Następnie dodać krewetki i doprawić je solą, pieprzem i suszonym imbirem. Całość polać sokiem z połowy cytryny. Smażyć pod przykryciem przez około 3 – 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać marynowany zielony groszek oraz ryż, całość wymieszać. Smacznego ☺