Darmowa dostawa od 400 zł

RYŻ Z BURAKAMI I SEREM

Składniki:

300 gramów kaszy jęczmiennej Lestello
2 średniej wielkości buraki
2 pomidory malinowe
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
150 gramów sera typu parmezan
1 kieliszek białego wina
2 szklanki bulionu
Sól i pieprz
 

Przygotowanie:

Buraki zawinąć w folię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec, aż będą miękkie. Wyjąć, odwinąć z folii i ostudzić. Obrać i pokroić w małe pół księżyce. `
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić na nie drobno posiekany czosnek. Smażyć przez około minutę i dodać ryż. Podsmażyć razem przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlać 1 szklankę bulionu warzywnego. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodać kolejną szklankę bulionu. Gdy ryż będzie już delikatny wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i buraki. Doprawić mieloną wędzoną papryką. Wlać wino, wymieszać i gotować około 4 minut. Wlać wino oraz dodać ser. Cały czas mieszając, gotować 3 minuty lub do momentu, aż powstanie kremowa konsystencja. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać odrobiną sera i natki pietruszki. 
Smacznego

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem