Darmowa dostawa od 150 zł

Rozgrzewająca zimowa zupa z fasolą i soczewicą

Składniki (6 porcji):

1,5 szklanki fasoli piękny Jaś tyczny Lestello

Pół szklanki soczewicy zielonej Lestello

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula

2 małe marchewki 1 mała pietruszka 2 ziemniaki

3 liście laurowe

2 litry bulionu warzywnego

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę namocz przez noc. Następnie zacznij ją gotować razem z zieloną soczewicą w bulionie warzywnym z dodatkiem liści laurowych.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.

Po 35 minutach gotowania się fasoli i soczewicy dodaj do nich pokrojone w kosteczkę warzywa oraz zeszkloną cebulę. Wymieszaj całość, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj do momentu, aż warzywa, fasola i soczewicą będą miękkie.

Smacznego ☺

Zostaw komentarz