Rozgrzewająca zimowa zupa z fasolą i soczewicą

Składniki (6 porcji):
1,5 szklanki fasoli piękny Jaś tyczny Lestello
Pół szklanki soczewicy zielonej Lestello
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 małe marchewki 1 mała pietruszka 2 ziemniaki
3 liście laurowe
2 litry bulionu warzywnego
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:Fasolę namocz przez noc. Następnie zacznij ją gotować razem z zieloną soczewicą w bulionie warzywnym z dodatkiem liści laurowych.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
Po 35 minutach gotowania się fasoli i soczewicy dodaj do nich pokrojone w kosteczkę warzywa oraz zeszkloną cebulę. Wymieszaj całość, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj do momentu, aż warzywa, fasola i soczewicą będą miękkie.
Smacznego ☺