ROLADKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
250 g ryżu Lestello
6 sznycli z indyka
150 g pistacji
150 g suszonych pomidorów
2 pomarańcze
sól, pieprz, słodka papryka
kolendra
Sposób przygotowania:
Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem i odstaw na chwilę. W tym czasie pomidory odsącz z oleju, (olej zachowaj) i pokrój w paski. Pistacje obierz. W rondlu rozgrzej oliwę z pomidorów.
Na mięso wyłóż pomidory i pistacje, zroluj i zwiąż bawełnianą nicią. Natrzyj papryką i włóż do rondla. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu.
W tym czasie ryż ugotuj na sypko, a następnie włóż do wyłożonych folią miseczek i dokładnie dociśnij.
Pomarańcze obierz i wyfiletuj, z resztek pomarańczy wyciśnij sok. Roladki wyjmij z rondla na talerz, do sosu w rondlu dodaj sok pomarańczowy i zagotuj.
Roladki pokrój na plastry.
Na talerzu ułóż wyjęty z miseczki tymbalik z ryżu, pokrojone w plastry roladki i wyfiletowane kawałki pomarańczy. Przed podaniem polej sosem i posyp posiekaną kolendrą.