Rogaliki migdałowe
Składniki:
300 gramów ciecierzycy Lestello
200 gramów blanszowanych i mielonych migdałów
200 gramów masła
100 gramów cukru pudru
1 opakowanie cukru migdałowego
2 żółtka
Przygotowanie:
Ciecierzycę należy zmielić w młynku do kawy na mąkę. Masło kroimy w kilka mniejszych kostek. Dodajemy je do wcześniej wymieszanej z mielonymi migdałami mąki z ciecierzycy. Do miski wsypujemy również cukier puder oraz cukier migdałowy. Wbijamy dwa żółtka i zaczynamy zagniatać. Tę czynność wykonujemy do momentu, aż masło idealnie połączy się z resztą składników. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Nie może w nim być żadnych grudek masła. Trzeba się do tego przyłożyć.
Kiedy już ciasto będzie gotowe, odrywamy je po kawałku i formujemy małe kuleczki. Kuleczki następnie rolujemy na stolnicy na wałeczki. Trzeba tutaj uważać, bo jeśli zbytnio zrolujemy ciasto, to rogaliki nam się rozpadną. Wałeczki zawijamy do siebie tworząc rogaliki. Układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi około 35 większych rogalików.