Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końcówki. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki, około 3 – 4 cm. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać zielone łodygi szparagów i smażyć razem przez około 5 minut. W oddzielnym garnku roztopić resztę masła. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Wlać wino i całkowicie odparować. Następnie stopniowo dodawać gorący bulion. Należy cały czas mieszać. Mniej więcej około ½ szklanki i czekać, aż ryż wchłonie bulion wtedy dodawać kolejną porcję. Po 10 minutach dodać szparagi z cebulą. Wymieszać. Dalej dodawać bulion. Gdy ryż będzie kremowy i wchłonie większość bulionu dodać łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem oraz wrzucić parmezan. Wymieszać i gotowe. Smacznego :)