Darmowa dostawa od 400 zł

Risotto ze szparagami i parmezanem

Składniki

  • Pół szklanki ryżu basmati Lestello
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek masła
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 40 ml białego wina
  • 30 gramów tartego parmezanu
  • Sól morska
  • Pieprz
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Sposób przygotowania

Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końcówki. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki, około 3 – 4 cm. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać zielone łodygi szparagów i smażyć razem przez około 5 minut. W oddzielnym garnku roztopić resztę masła. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Wlać wino i całkowicie odparować. Następnie stopniowo dodawać gorący bulion. Należy cały czas mieszać. Mniej więcej około ½ szklanki i czekać, aż ryż wchłonie bulion wtedy dodawać kolejną porcję. Po 10 minutach dodać szparagi z cebulą. Wymieszać. Dalej dodawać bulion. Gdy ryż będzie kremowy i wchłonie większość bulionu dodać łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem oraz wrzucić parmezan. Wymieszać i gotowe. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem