Darmowa dostawa od 150 zł

Risotto z kurkami

Składniki:

1 szklanka ryżu basmati Lestello

300 gramów świeżych kurek

700 ml bulionu warzywnego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/3 szklanka białego wytrawnego wina

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

6 łyżek tartego parmezanu

2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurki umyć i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut, a następnie przelać je zimną wodą.

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek razem z masłem. Dodać pokrojona w kosteczkę cebulę. Gdy ładnie się zeszkli dodać kurki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szklankę ryżu. Po około 2 minutach dodać białe wino i intensywnie mieszać. Gdy odparuje, dodawać porcjami bulion. Gdy odparuje, dodać kolejną porcję. Powinno to trwać około 20 minut. Z ostatnią porcją bulionu dodać rozmaryn. Następnie dodajemy łyżkę masła i parmezan. Całość ściągamy z ognia i dokładnie mieszamy. Gotowe.

Smacznego!