Risotto z kurkami

Składniki:
1 szklanka ryżu basmati Lestello
300 gramów świeżych kurek
700 ml bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
6 łyżek tartego parmezanu
2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurki umyć i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut, a następnie przelać je zimną wodą.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek razem z masłem. Dodać pokrojona w kosteczkę cebulę. Gdy ładnie się zeszkli dodać kurki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szklankę ryżu. Po około 2 minutach dodać białe wino i intensywnie mieszać. Gdy odparuje, dodawać porcjami bulion. Gdy odparuje, dodać kolejną porcję. Powinno to trwać około 20 minut. Z ostatnią porcją bulionu dodać rozmaryn. Następnie dodajemy łyżkę masła i parmezan. Całość ściągamy z ognia i dokładnie mieszamy. Gotowe.
Smacznego!