Darmowa dostawa od 180 zł

Risotto z dyni

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu basmati Lestello
  • 500 gramów mrożonej dyni w kostce
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • Oliwa z oliwek
  • 100 gramów parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Do garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na niej dynię przez około 5 minut. Następnie przełożyć ją na talerz. Cebule obrać i drobno posiekać. Tak przygotowaną wrzucić do garnka i zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać dwa, drobno posiekane, ząbki czosnku oraz ryż. Całość podsmażyć przez 4 minuty. Następnie dodać kawałki dyni i stopniowo wlewać po pół szklanki bulionu. Gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dodawać kolejną porcję i tak, aż do momentu gdy zabraknie bulionu. Gdy ryż zmięknie dodać masło oraz parmezan i energicznie wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem