Risotto z bobem, groszkiem i grilowanym serem kozim
Składniki
1,5 szklanki ryżu basmati Lestello
1 cebula
1 ząbek czosnku
Pół szklanki białego wina
Pół szklanki zielonego groszku
Szklanka ugotowanego i obranego bobu
500 ml bulionu warzywnego
50 gram gorgonzoli
Masło
Oliwa z oliwek
2 krążki sera koziego
Sól
pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zeszklić ją na 1 łyżce oliwy w rondelku. Po 2 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 2 minutach, całość przesunąć na jedną stronę garnka i dodać 1 łyżkę masła. Rozpuścić i wymieszać z cebulą i czosnkiem. Do rondelka wrzucić ryż i dokładnie go obsmażyć. Wlać wino i gotować około 6 minut, aż wino odparuje. Następnie dodać groszek i bób. Dodać sól i pieprz według własnego smaku. Do tak przygotowanych składników wlewać po pół szklanki bulionu i gotować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Po 15 minutach dodać kolejną porcję bulionu. Ryż musi wchłonąć bulion, a jego reszta powinna odparować. Na koniec dodać startą na tarce gorgonzolę, zdjąć całość z ognia i wymieszać. Przełożyć na talerz i na górze umieścić zgrilowany wcześniej krążek sera koziego. Smacznego :)