Rava idli
Składniki:
2 szklanki kaszy manny Lestello
2 łyżki oleju
1 łyżeczka czarnej gorczycy
Szczypta asafetydy
1 łyżeczka chana dal (drobno przemielona ciecierzyca z przyprawami)
1 łyżeczka urad dal (drobno przemielona biała fasola z przyprawami)
1 czerwone suszone chili
1 łyżka orzechów nerkowca
1 szklanka jogurtu
1 szklanka wody
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Chana dal i urad dal należy namoczyć w wodzie, minimum godzinę przed przygotowaniem dania. Następnie odsączyć i osuszyć całość.
Na rozgrzany na patelni olej wsypać gorczycę, asafetydę, chama dal, urad dal, drobno posiekaną chili i drobno posiekane orzechy nerkowca. Mieszając cały czas, smażyć przez około 4 minuty. Następnie wsypać kasze mannę i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Całość zostawić do ostudzenia.
Jogurt wymieszać z imbirem, kolendrą i sodą oczyszczoną. Dodać sól i pieprz do smaku. Dodać kaszę oraz wodę i wymieszać. Tak przygotowaną masę przelać do foremek na babeczki, które następnie wstawić do gotującej się w rondelku wody. Woda musi być na dnie, tak żeby foremki mogły normalnie w niej stanąć. Gotować pod przykryciem do tzw. suchego patyczka. Powinno to zająć około 5 – 8 minut. Na wierzch gotowych chlebków wykładać ulubione dodatki.
Smacznego :)