Darmowa dostawa od 150 zł

Rajma chawal

Składniki:

2 szklanki czerwonej fasoli Lestello

2,5 litra wody

1 łyżka nasion kuminu

3 ząbki czosnku

Kawałek świeżego imbiru

1 cebula

1 świeże czerwone chilli

2 pomidory

3 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżeczki przyprawy garam masala

2 łyżki masła

Sól do smaku

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć przez noc. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i zachować wodę po gotowaniu fasoli.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim nasiona kuminu. Wystarczy dosłownie 10 – 15 sekund. Następnie dodać posiekaną cebulę i smażyć do momentu, aż będzie miękka. Dodać po 2 łyżki startego na tarce czosnku i imbiru. Smażyć kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodać posiekane czerwone chilli, pomidory, mieloną kolendrę oraz pieprz cayenne. Wymieszać i dodać 1 szklankę wody z gotowania fasoli. Doprawić solą do smaku. Wymieszać i przykryć. Gotować przez około 6 minut.

Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę, mieszamy i gotujemy całość przez około 10 minut. Jeśli będzie za gęste, dodajcie odrobinę wody z gotowania fasoli. Po ugotowaniu dodajemy przyprawę garam masal oraz masło. Mieszamy i gotowe.

Smacznego ;)