Rajma chawal
Składniki:
2 szklanki czerwonej fasoli Lestello
2,5 litra wody
1 łyżka nasion kuminu
3 ząbki czosnku
Kawałek świeżego imbiru
1 cebula
1 świeże czerwone chilli
2 pomidory
3 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżki masła
Sól do smaku
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć przez noc. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i zachować wodę po gotowaniu fasoli.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim nasiona kuminu. Wystarczy dosłownie 10 – 15 sekund. Następnie dodać posiekaną cebulę i smażyć do momentu, aż będzie miękka. Dodać po 2 łyżki startego na tarce czosnku i imbiru. Smażyć kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodać posiekane czerwone chilli, pomidory, mieloną kolendrę oraz pieprz cayenne. Wymieszać i dodać 1 szklankę wody z gotowania fasoli. Doprawić solą do smaku. Wymieszać i przykryć. Gotować przez około 6 minut.
Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę, mieszamy i gotujemy całość przez około 10 minut. Jeśli będzie za gęste, dodajcie odrobinę wody z gotowania fasoli. Po ugotowaniu dodajemy przyprawę garam masal oraz masło. Mieszamy i gotowe.
Smacznego ;)