Racuchy gryczane
Składniki
- 300 ml mleka
- 10 gramów drożdży
- 150 gramów kaszy gryczanej prażonej Lestello
- 100 gramów mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną mielimy na drobną mączkę w młynku do kawy. 100 ml mleka podgrzewamy, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie rozpuszczamy w nim drożdże i dodajemy dwie łyżki cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąki i dodajemy zaczyn drożdżowy. Następnie powoli mieszając wlewamy pozostałą część mleka. Mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajcie trochę mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy średniej wielkości placuszki. Smażymy na złoty kolor po obu stronach.