Darmowa dostawa od 400 zł

Racuchy gryczane

Składniki

  • 300 ml mleka
  • 10 gramów drożdży
  • 150 gramów kaszy gryczanej prażonej Lestello
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną mielimy na drobną mączkę w młynku do kawy. 100 ml mleka podgrzewamy, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie rozpuszczamy w nim drożdże i dodajemy dwie łyżki cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąki i dodajemy zaczyn drożdżowy. Następnie powoli mieszając wlewamy pozostałą część mleka. Mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajcie trochę mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy średniej wielkości placuszki. Smażymy na złoty kolor po obu stronach.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem