Darmowa dostawa od 400 zł

Pudding ryżowy z dynią i pomarańczą

Składniki

  • Połowa małej dyni hokkaido
  • Pół szklanki ryżu basmati Lestello
  • Sok z połowy pomarańczy
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml mleka migdałowego
  • ¾ szklanki wody + 1/3 szklanki wody
  • Szczypta soli
  • Garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni i dodaj cukier oraz drobniutko pokrojoną dynię. Dodaj sok z pomarańczy i podsmaż całość przez około 3 minuty. Następnie dodaj 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać. Na tę samą patelnię wsyp ryż i dodaj ¾ szklanki wody oraz mleko migdałowe. Dodaj szczyptę soli i gotuj całość do momentu, aż powstanie lepka masa. Dopraw cynamonem i wymieszaj. Połącz ryż z dynią. Wymieszaj i przełóż do miseczek. Wierzch posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem