Pudding ryżowy z dynią i pomarańczą
Składniki
- Połowa małej dyni hokkaido
- Pół szklanki ryżu basmati Lestello
- Sok z połowy pomarańczy
- Pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 200 ml mleka migdałowego
- ¾ szklanki wody + 1/3 szklanki wody
- Szczypta soli
- Garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Rozpuść masło na rozgrzanej patelni i dodaj cukier oraz drobniutko pokrojoną dynię. Dodaj sok z pomarańczy i podsmaż całość przez około 3 minuty. Następnie dodaj 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać. Na tę samą patelnię wsyp ryż i dodaj ¾ szklanki wody oraz mleko migdałowe. Dodaj szczyptę soli i gotuj całość do momentu, aż powstanie lepka masa. Dopraw cynamonem i wymieszaj. Połącz ryż z dynią. Wymieszaj i przełóż do miseczek. Wierzch posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego :)