Darmowa dostawa od 150 zł

Nadziana dynia

 

 

Dynia nadziana kuskusem i warzywami brzmi i wygląda fantastycznie. Jak smakuje ? Przekonaj się ! Nasz przepis na tą wyjątkową dynie jest szybki i prosty ! A no i jeśli nie lubisz myć naczyń, to idealna forma podania dla Ciebie i twoich bliskich ! 

 

 

 

 Do przygotowania naszego dania dla 4 osób będziemy potrzebować:


✅ 4 małe dynie
✅ 200g kaszy kuskus Lestello
✅ 2 bakłażany
✅ 1 pomidor
✅ 1 marchew
✅ 1 cebula
✅ 2 ząbki czosnku
✅ 1 szklanka soku pomarańczowego
✅ 1/2 szklanki soku pomidorowego
✅ 1 łyżka oliwy
✅ Przyprawy: 1 łyżeczka (curry, mielonego kminu, soli, zielonego pieprzu) 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania 👩‍🍳👨‍🍳

1. Przekrój dynie w 2/3 wysokości i wyjmij ze środka pestki i miąższ.
2. Od środka posmaruj dynie oliwą, i oprósz solą
3. Dynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut
4. Wymieszaj wszystkie przyprawy
5. Rozgrzej oliwe na głebokiej patelni i dodaj przyprawy.
6. Pokrój bakłażan, marchewkę w kostkę i dodaj na patelnie. Smaż aż bakłażan zrobi sie lekko brązowy, następnie dodaj posiekane cebule i czosnek.
7. Kiedy cebula zmięknie do całości dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i dolej sok pomarańczowy, pomidorowy oraz pół szklanki wody.
8. Całość gotuj przez ok. 5 minut, zdejmij z ognia i wymieszaj z surowym kuskusem.
9. Podpieczone dynie wypełnij nadzieniem i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
10. Dynie wyłóż z piekarnika i dowolnie ozdób.

Smacznego 💚