POTRAWKA Z BAKŁAŻANA Z CIECIERZYCĄ
Składniki
- 2 szklanki ciecierzycy Lestello
- 1 duży bakłażan
- 1 duża cebula cukrowa
- Natka pietruszki
- 1 pomidor malinowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Pół łyżeczki ziół prowansalskich
- Pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- Sól i pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Po 2 minutach dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i smażyć przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojonego drobno pomidora oraz ciecierzycę. Doprawić ziołami prowansalskimi, wędzoną papryką oraz sola i pieprzem. Wlać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Wymieszać i przełożyć na talerze. Posypać poszatkowana natką pietruszki dla dekoracji.
Smacznego