Darmowa dostawa od 150 zł

POTRAWKA Z BAKŁAŻANA Z CIECIERZYCĄ

Składniki

  • 2 szklanki ciecierzycy Lestello
  • 1 duży bakłażan
  • 1 duża cebula cukrowa
  • Natka pietruszki
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • Pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Ciecierzyce namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia ugotować ją na miękko.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Po 2 minutach dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i smażyć przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojonego drobno pomidora oraz ciecierzycę. Doprawić ziołami prowansalskimi, wędzoną papryką oraz sola i pieprzem. Wlać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Wymieszać i przełożyć na talerze. Posypać poszatkowana natką pietruszki dla dekoracji.  
Smacznego