Darmowa dostawa od 180 zł

Pomidory faszerowane ryżem z krewetkami

Składniki

  • 8 większych pomidorów
  • Szklanka krewetek koktajlowych
  • 1 szklanka ryżu Basmati Lestello
  • 1 pęczek szczypioru
  • Pół szklanki kukurydzy
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Pomidory umyć i obciąć główki. Następnie pozbawić je miąższu. Główki pokroić w drobna kosteczkę i wrzuć do miski razem z kukurydzą. Ryż ugotować do miękkości i ostudzić. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Następnie wrzucić na 1 minutę na rozgrzaną na patelni oliwę. Po tym czasie dorzucić umyte krewetki koktajlowe. Smażyć całość przez około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Do miski z pomidorami i kukurydzą wrzucić ostudzony ryż i krewetki. Dodać drobno posiekany szczypior oraz wycisnąć sok z 1 cytryny. Wymieszać. Na koniec dodać suszoną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszać. Tak przygotowany farszem nadziewać wydrążone wcześniej pomidory. Przed podaniem można udekorować cząstkami cytryny i kawałkami świeżego szczypioru. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem