Darmowa dostawa od 150 zł

POLENTA ZAPIEKANA Z GRUSZKAMI

składniki:

2/3 szklanki kaszy kukurydzianej Lestello

1 jajko

2 łyżki cukru

150 ml śmietanki 30%

2 gruszki

Sól

2 łyżki masła

garść borówek amerykańskich

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Polentę ugotuj na gęsto z łyżką masła i szczyptą soli.

Formę do zapiekania posmaruj pozostałym masłem. Ugotowaną polentę przełóż do formy. Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki lub ósemki. Owoce ułóż na polencie. Jajko ubij z cukrem na puch i wymieszaj ze śmietanką. Powstałą masą polej kaszę z owocami i zapiekaj około 20 minut w 180 st.C. Przed podaniem posyp świeżymi borówkami i oprósz cukrem pudrem.