PLACUSZKI GRYCZANO - RYŻOWE
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej Lestello
- 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati Lestello
- Pół cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 4 jajka
- 50 gramów mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić, pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać cukinię i smażyć całość przez około 3 minuty. Odstawić do ostudzenia.
Do miski przełożyć cukinię z cebulą oraz ryż i kaszę gryczaną. Dodać jajka oraz mąkę i wyrobić ciasto.
Z gotowego ciasta formować placuszki, które należy smażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego?