100 gramów czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej
Pół czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki
Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Groch przepłukać pod bieżącą woda i wrzucić do garnka. Zostawić na 30 minut, a następnie ugotować do miękkości. Odsączyć z wody i zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą i papryką. Dodać posiekany czosnek, jajko, jogurt/śmietanę, mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia nałożyć łyżką porcje masy i rozpłaszczyć na grubość ok. 8 mm. Piec ok. 20-25 do zrumienienia. Smacznego :)