Darmowa dostawa od 150 zł

Placek ryżowy z serem i cebulą

Składniki

  • 1 opakowanie ryżu basmati Lestello
  • 250 gram sera białego
  • 200 gram sera peccorino
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ostudzić i zblendować. Do misy miksera przełożyć ser biały, zblendowany ryż oraz pokrojoną i podsmażoną na p patelni cebulę. Dosypać oregano, bazylię oraz wbić 3 jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość nastawić do miksowania na około 7 minut. Gotową masę przełożyć do okrągłej, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, formy sernikowej. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut.