Darmowa dostawa od 150 zł

PLACEK MIODOWY Z MASĄ MARCEPANOWĄ

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Polewa migdałowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag obranych i posiekanych migdałów

Masa marcepanowa:

400 ml mleka

1/2 szklanki kaszy manny Lestello

100 ml śmietanki 30%

200 g gotowej masy marcepanowej

1/2 szklanki cukru pudru

100 g masła

Włóż do miski masło, mąkę, cukier, sodę, cukier wanilinowy, jajko, mleko, kakao, żółtka i miód. Wszystko wymieszaj mikserem.

Następnie całość wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na 3 równe części.

Przygotuj trzy identyczne foremki o wymiarach 22x27cm. Dwie foremki wysmaruj margaryną i obsyp mąką, trzecią wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowanym wcześniej ciastem wylep dno foremek i nakłuj ciasto widelcem. Dwie z foremek (te bez papieru) wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180st.C około 15 minut.

Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść margarynę, cukier i miód. Do masy wsyp posiekane migdały i zagotuj.

Gorącą polewę migdałową wyłóż na surowe ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180st.C około 15 minut.

Przygotuj masę marcepanową. Mleko wymieszaj ze śmietanką i zagotuj. Wsyp kaszę manną i gotuj, ciągle mieszając aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia i wystudź. Miękkie masło utrzyj z masą marcepanową i cukrem pudrem, dodając po łyżce wystudzonej kaszy.

Na jeden upieczony i ostudzony placek nałóż połowę masy, przykryj drugim plackiem,

ponownie posmaruj masą, a następnie nakryj plackiem z polewą migdałową. Dociśnij i odstaw w chłodne miejsce, aby warstwy się dobrze związały. Udekoruj białymi migdałami.