PLACEK MIODOWY Z MASĄ MARCEPANOWĄ
Ciasto:
- 150 g masła
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Polewa migdałowa:
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 15 dag obranych i posiekanych migdałów
Masa marcepanowa:
400 ml mleka
1/2 szklanki kaszy manny Lestello
100 ml śmietanki 30%
200 g gotowej masy marcepanowej
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masła
Włóż do miski masło, mąkę, cukier, sodę, cukier wanilinowy, jajko, mleko, kakao, żółtka i miód. Wszystko wymieszaj mikserem.
Następnie całość wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na 3 równe części.
Przygotuj trzy identyczne foremki o wymiarach 22x27cm. Dwie foremki wysmaruj margaryną i obsyp mąką, trzecią wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowanym wcześniej ciastem wylep dno foremek i nakłuj ciasto widelcem. Dwie z foremek (te bez papieru) wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180st.C około 15 minut.
Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść margarynę, cukier i miód. Do masy wsyp posiekane migdały i zagotuj.
Gorącą polewę migdałową wyłóż na surowe ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180st.C około 15 minut.
Przygotuj masę marcepanową. Mleko wymieszaj ze śmietanką i zagotuj. Wsyp kaszę manną i gotuj, ciągle mieszając aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia i wystudź. Miękkie masło utrzyj z masą marcepanową i cukrem pudrem, dodając po łyżce wystudzonej kaszy.
Na jeden upieczony i ostudzony placek nałóż połowę masy, przykryj drugim plackiem,
ponownie posmaruj masą, a następnie nakryj plackiem z polewą migdałową. Dociśnij i odstaw w chłodne miejsce, aby warstwy się dobrze związały. Udekoruj białymi migdałami.