PITA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I CIECIERZYCĄ
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy Lestello
2 garście liści świeżego szpinaku
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
Pęczek koperku
1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka majonezu
Sól i pieprz
Pół łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
Pół łyżeczki ziół prowansalskich
4 pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć i natrzeć wędzoną papryką, sola, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną wrzucić na patelnię grillową i usmażyć. Następnie ostudzić i pokroić w kosteczkę.
Paprykę, pomidory oraz szpinak umyć. Paprykę pokroić w cienkie, krótkie paseczki. Pomidory pokroić na połówki. Cebule w krótkie pół księżyce. Wszystko razem wymieszać w misce.
Do jogurtu naturalnego dodać drobno posiekany koperek oraz łyżkę majonezu. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Gotowe pity faszerować warzywami oraz kurczakiem. Przed podaniem polać je z wierzchu sosem koperkowym.
Smacznego